Razumijemo li informacije iz medija?

Hrana, prehrana i čitav niz pratećih djelatnosti zastupljeni su u medijskom prostoru više nego ikad – Internet portali, društvene mreže, televizija… Bombardirani smo informacijama, savjetima, preporukama, idejama i trendovima. No, koliko toga zaista razumijemo, možemo pratiti i možemo li zapravo ocijeniti što je od toga točno, stručno i/ili znanstveno utemeljeno i opravdano ili je samo riječ o populističkim senzacijama kojima je cilj bolja prodaja, više klikova i više sponzora.

Stručnjaci u određenom području su ti koji u šumi podataka moraju pronaći pravo stablo i pristupiti takvim temama stručno, točno, savjesno i odgovorno. No, da bi to mogli učiniti najprije je potrebno razumijevanje navedene tematike.

Stručni studij Enogastronomija

Na stručnom studiju Enogastronomija studenti stječu znanja o hrani i prehrani kako bi na ispravan način sudjelovali u kreiranju enogastronomske ponude. Studij je koncipiran na način da se kreće s temeljnim pojmovima koji se zatim nadograđuju.

Kolegij Kemija hrane

Kolegij Kemija hrane izvodi se u prvom semestru, a temeljni je kolegij na koji se kasnije nadograđuju ostali kolegiji kao što su Znanost o prehrani, Trendovi u prehrani, Prehrana posebnih skupina potrošača, Gastronomija I i II i td. Cilj kolegija je stjecanje znanja o sastojcima hrane (ugljikohidratima, proteinima, mastima, vitaminima, aromama, enzimima, pigmentima, aditivima), te upoznavanje sa kemijskim i biokemijskim sastavom i promjenama tijekom pripreme namirnica poput mlijeka, mesa, ribe, jaja, voća, povrća, začina. Kemija hrane je poput učenja abecede, a kad se svladaju slova koja su nužna za čitanje i pisanje riječi, konačan rezultat ovisi o kreativnosti i snalažljivosti pojedinca koji će ta slova skombinirati.

Kolegij se sastoji od predavanja na kojima se svladavaju temeljni pojmovi i teorijska saznanja, te laboratorijskih vježbi gdje studenti određuju i dokazuju pojedine sastojke hrane, i na taj način dodatno vizualiziraju temeljne sastojke i njihovu prisutnost u pojedinim namirnicama.

Galerija slika

Share This