Popis kolegija

Izvoditelj studija: Veleučilište u Požegi

Trajanje studija: 6 semestara (3 godine), 180 ECTS bodova

Ukupno kolegija:  33 redovitih + 4 stručne prakse +
                                  4 izborna kolegija, završni rad

1. godina studija

1. semestar

Obavezni kolegiji

  • Kemija hrane
  • Mikrobiologija i higijena
  • Matematika
  • Informacijski sustavi u turizmu i ugostiteljstvu
  • Osnove znanosti o prehrani
  • Engleski jezik I
  • Njemački jezik I
  • Tjelesna i zdravstvena kultura I

2. Semestar

Obavezni kolegiji

  • Poznavanje sirovina i proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla
  • Poznavanje i proizvodnja vina, piva i jakih alkoholnih pića
  • Računovodstvena i porezna pismenost
  • Senzorske analize hrane i pića
  • Regionalne hrvatske kuhinje
  • Engleski jezik II
  • Njemački jezik II
  • Tjelesna i zdravstvena kultura II

2. godina studija

3. Semestar

Obavezni kolegiji

  • Gastronomija I
  • Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane
  • Vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatske
  • Vinorodna područja svijeta
  • Hrvatski autohtoni prehrambeni proizvodi
  • Selektivni oblici turizma
  • Engleski jezik III
Stručna praksa I

Tijekom Prakse 1 (3. semestar) studenti će biti upućen na praksu kod poslovnih subjekata koji se bave kontinentalnom enogastronomskom ponudom u ugostiteljstvu i turizmu. 

4. Semestar

Obavezni kolegiji

  • Gastronomija II
  • Prehrana posebnih skupina potrošača
  • Internacionalne kuhinje
  • E – marketing u turizmu
  • Engleski jezik IV
Stručna praksa II

Tijekom Prakse 2 (4. semestar) studenti će biti upućen na praksu kod poslovnih subjekata koji pružaju enološku i  gastronomsku uslugu. 

Izborni kolegiji

  • Trendovi u prehrani
  • Gastronomija i kultura

3. godina studija

5. Semestar

Obavezni kolegiji

  • Sustavi posluživanja hrane
  • Vještine prodavanja i pregovaranja
  • Serviranje hrane i pića
  • Barsko poslovanje
  • Engleski jezik V
Stručna praksa III

Tijekom Prakse 3 (5. semestar) studenti će biti upućen na praksu kod poslovnih subjekata koji pružaju uslugu kroz barove, restorane i recepcije (hoteli). 

Izborni kolegiji

  • EU fondovi
  • Razvoj novih ponuda u gastronomiji

6. Semestar

Obavezni kolegiji

  • Završni rad
Stručna praksa IV

Tijekom Prakse 4 (6. semestar) studenti će biti upućen na praksu kod poslovnih subjekata koji pružaju uslugu mediteranske enogastronomske ponuda u ugostiteljstvu i turizmu. 

Praktična nastava unutar ustanove (VUP-a) 

Praktična nastava se obavlja u prostorima Veleučilišta u Požegi. Studenti praktičnu nastavu provode u tzv. kuhinjskom i restoranskom prostoru Studentskog centra, u simuliranim radnim uvjetima koji ih očekuju prilikom zaposlenja. Studenti su podijeljeni u grupe (timove), a mentor prakse konstantno je prisutan u nadzoru te po potrebi savjetuje članove i voditelje timova (studente).  Nastava iz enološke skupine predmeta se odvija u vinskom podrumu Veleučilišta u Požegi.

Stručna praksa izvan ustanove (kod gospodarstvenika) 

Nakon početne pripreme polaznika u 2. semestru, polaznici se tijekom 3., 4., 5., i 6. semestra upućuju na obavljanje stručne prakse izvan Veleučilišta, u vanjski poslovni subjekt s kojim Veleučilište ima sklopljen ugovor. Predviđeno je da tijekom svakog semestra prakse student praktični svlada jedan segment enogastonomske ponude. Praksa će slijediti kolegije koji se slušaju u semestru u kojem se obavlja. 

Želiš studirati enogastronomiju u Požegi?

Prijavi se i prvi saznaj sve novosti vezane uz studij. Budi informiran i osiguraj si najbolju startnu poziciju prilikom prijave na studij.

Uspješno ste se prijavili

Share This